Van Dijk Technics Ван Дайк Технікс AgroVent АгроВент > Новости > Гаражне заморожування малини і прямий контракт в ЄС. Досвід А. Ступінського ©Пропозиція

Гаражне заморожування малини і прямий контракт в ЄС. Досвід А. Ступінського ©Пропозиція

Гаражне заморожування малини і прямий контракт в ЄС. Досвід А. Ступінського

Найцікавішу історію ягідного успіху пощастило почути на полях Західноукраїнського Конгресу ягідників, яка відбулася 16-17 вересня. Учасники заходу обговорювали необхідність переробки ягід, коли підійшов пан із виглядом студента-відмінника, який щойно здав іспит «автоматом». Він здивував усіх заявою, що не має жодних проблем зі збутом малини, бо не тільки заморожує її до промислової кондиції просто у себе в гаражі, але й одержав прямий контракт на експорт до Польщі.

– Вся справа не тільки у наявності власного заморожування. Головне – якість. Я не приймав у людей малину в ящиках вагою понад 2,5 кг. Не приймаю на заморозку передавлену власною вагою ягоду. Розумію, що ціна ящика в 60 гривень більша, ніж самої малини в ньому. Але компроміси – не про мене.

Такий перфекціонізм уже приніс свої результати. Місяць тому зателефонували з Польщі: «Пане Анджей! Ми взнали, що Ви нам постачаєте заморожену малину. Ми одержуємо партії малини від львівської фірми «Агрофуд», і звернули увагу, що трапляються партії малини в ідеальному стані. Ми витратили рік, щоб знайти Вас. Хочемо запропонувати співпрацю». На 2017-й відмовив, бо вже не мав вільних об’ємів, а на 2018-й домовилися.

«Пан Анджей» – мешканець села Підгороднє під Тернополем Андрій Ступінський, який погодився саморобну лінію заморожування в гаражі власного будинку.

– Народився в 1964 році. Закінчив кооперативний технікум. Працював барменом, офіціантом, виготовляв наприкінці 90-х фруктово-ягідні соки і пюре для дітей. У 2000 році виїхав на роботу до Лондона, де працював на будівництві. 2012-го повернувся додому і прийняв тверде рішення відкрити бізнес вдома на зароблені у Великобританії кошти.

Почав вирощувати малину. Спочатку на своїх 35 сотках, потім знайомий умовив взяти у нього в оренду 2 га землі на місці колишнього глиняного кар’єру. Малина мені сподобалася ціною – закупока 8 грн/кг, деколи підскакувала і до 44 грн/кг. Закладка плантації обійшлася недешево – брав саджанці по 5 грн/шт, при тодішньому курсі у 8 грн/$. На саджанці витратив у першій рік $1500. Це було ще без поливу, без підготовки землі і рекультивації. Сукупні витрати на 1 га малини склали $6000. Пробурив свердловину, поставив насоси, облаштував крапельний полив, повністю відмовився від мінеральних добрив. На 2 га було внесено 20-40-60 вантажних причепів курячого, коров’ячого гною. Забирав і вносив навіть деревний попіл із місцевих ресторанів. Зараз застосовую як добриво відпрацьований грибний міцелій. Це дало свої плоди – після проведення аналізів у Польщі мою малину визнали повністю органічним продуктом.

Всю інформацію брав із інтернету. Але в усіх випадках вона була не повною.

Посадка малини

– Які дасте поради тим, хто вирішуєь закласти плантацію малини?

– Перше, що треба робити, – добре підготувати поле. Друге – вибрати тільки найкращі саджанці і не намагатися на цьому зекономити. Особливо, треба дивитися, щоб вони були повністю здорові і нічим не заражені.

Третє – техніка з орієнтацією на площі. Площу в 15-20 соток цілком реально повністю обробляти силами однієї сім’ї, доглядати і збирати без втрат. Якщо беретеся відразу за гектар, то повинен бути як мінімум мотоблок і додаткові руки для збору. В іншому випадку треба відразу передбачати збір комбайном, але комбайн – це на крайній випадок. На малині втрати при комбайнуванні складають 25-30% (!). Це ті кошти, які можна віддати бригаді людей.

Можна замахнутися і на великі площі. Але особисто я бачу кращі перспективи у вирощуванні малини сільським сімейним форматом – нехай кожна сільська родина посадить малину на своїх 10-15 сотках і вона гарантовано матиме $500-700 малинового доходу за сезон.

Люди повинні зрозуміти, що вирощувати треба тільки вигідні культури, до яких належить і малина. Відразу треба налагодити збут вирощеної продукції. Повинні бути пункти заморозки, причому в радіусі не більше 50 км. Це – максимальна дистанція для збереження якості і прийнятних транспортних витрат. Тернопільчани возять малину на Рівне і Луцьк, де прийом сировини триває до 23:00. Зібрана на 30-градусній спеці ягода по дорозі перетворюється втрачає форму, особливо якщо люди чекають всю ніч відкриття заготівельного пункту.

Переробка

– А як «дозріли» до організації переробки?

– Переробкою займався ще наприкінці 90-х. Ми приймали яблука, абрикоси, аронію, журавлину – з Рівненщини, смородину – з Черкащини, полуницю – з Почаєва тощо.

Про переробку малини думав ще до закладки плантації. Від початку передбачав, що на неї може обвалитися ціна і почнуться проблеми зі збутом. Як Ной, почав будувати ковчег до того, як почнеться дощ. Зробив морозильну камеру просто у гаражі і вона мене дуже скоро і врятувала.

– Розкажіть детальніше про це. Де  брали морозильне обладнання? Які були загальні витрати? Якаї ефективність?

– Я не знаюся на морозильному обладнанні, тому 2014 року найняв в Тернополі компанію для встановлення камери. Добрих слів я про фірму сказати не можу. Вони відразу вирахували в мені «лоха», і відповідно «розвели» на зайві $2500 доларів – з $12 тисяч. Реально цей проект можна зробити і за 8 тисяч.

Не жалкую, що наважився на монтаж замороження, – воно рятує мій урожай. Загальна площа камери – 6,5х4 м, об’єм – 40 м3. Навчився правильно заморожувати ягоду і добиватися високої якості. Не буду розказувати всі свої «фірмові» секрети, хоча дам кілька технічних порад.

Маю пластикову тару 4 видів. В першу чергу спеціальний мілкий ящик-«малинка», з 4 секціями, в яку входить рівно 1 кг малини. Саме в цьому ящику малина зберігається цілою на 95%. Ящик випадково побачив в інтернеті і замовив зразок для тестування, а потім партію в 600 штук – на весь об’єм буса. Зараз навіть досвідчені малинові плантатори такої тари ще не знають.

Також популярні і прийнятні «чешки» – ящики для ягід. Є схожі на них ящики з нижчим бортиком, але вони не дуже зручні – ягода деколи висипається за бортик. Категорично неприйнятно, коли малину намагаються привозити у мілких фруктових ящиках із супермаркетів із великими отворами на дні – в них ягода провалюється і тече. Не рятує ситуацію, коли на дно кладуть газету. Не приймаю таку тару і заставляю пересипати ягоди у свою.

Особливе неприйняття викликає наша антисанітарія – коли ящики не миють роками, і на них налипать грудки землі разом із зацвілими залишками ягоди. В мене ящики підлягають промиванню «Кершером» після кожного застосування.

Охолодження

– Як зробили камеру охолодження?

– Камера охолодження на 12 м3 розташована з іншого боку мого будинку – повністю невдалий проект, який зараз не використовується. Допустив кілька помилок, і зараз використовую її винятково для зберігання картоплі.

По-перше, не розрахував необхідну потужність холодильного обладнання – потужність і швидкість охолодження потрібні максимальні. По-друге, не зміг вирішити проблему утворення конденсату. Завантажена зі спеки гаряча ягода в камері негайно «пітніє», на ній випадає конденсат, з яким ягоду не можна ставити за замороження. Завантажив 150 кг ягоди – на ній випав конденсат. Після серії подальших експериментів з`ясував, що моя камера може «переварити» за раз не більше 50 кг через свою недостатню потужність. По-третє, після експериментів з охолодженням зрозумів, що цей етап є для мене зайвий – ягоду можна відразу ставити за заморозку.

Загалом камера охолодження обійшлася в $1500, однак якщо потрібно охолодити великий обсяг, наприклад 5 т, то витрати на таку камеру будуть не менше як в $30 тис.

Дійшов висновку, що малину найбільш доцільно охолоджувати «на колесах». Особливо у форматі розкиданих дрібних ділянок. Планую закупити в Європі два вантажних автомобіля з кузовами-рефрижераторами на 5 т, які будуть забирати малину з полів і охолоджуватимуть просто в дорозі до заморозки.

Для забезпечення найвищої якості малину треба забирати з поля не менше двох разів на день – ранковий збір – до 11 години ранку, і вечірній – до ночі. Буду добиватися підвищення загальної технологічної культури збору. Напевно, на мене подіяв досвід виробництва дитячих фруктових пюре, але найбільше – тривале проживання в Великобританії та їхні санітарні норми.

– Розкажіть про свою велику заморозку на колишній фермі?

– Головна мета – не лише камера заморозки, а встановлення сховища для зберігання готової продукції. Такий проект по витратах для мене за дорогий. Шукаю компаньйонів і однодумців. Варіанти банківських позик за такими відсотками, які зараз пропонують, не розглядаю.

Камера зберігання повинна бути об’ємом не менше 500 м3, загальним обсягом не менше 300 т готової продукції, але бажано понад 1000 м3 – на 700-800 т продукції. Такі обсяги цілком реально заготовити і заморозити – від полуниці до вишні. Приміщення вже є. Зараз працю з камерою в 500 м3. Під цей об’єм можна зібрати сировину по всьому районі, і вийти на прямий контракт із Польщею. Працюю через посередника. Коли почну працювати за прямим контрактом – прибутки подвояться. Крім цього, зможу платити людям реальну ціну за малину. Малина мінімально коштує 0,9 $/кг, тобто 23 грн/кг. При прямому контракті зможу брати малину від людей по 1 $/кг.

Моя ключова перевага – навчився заморожувати малину якісно, на категорію «А». Переважна більшість інших переробників пропонують категорію «С», те, що поляки називають «грис» – заморожену малину у вигляді грудок, яку треба перемелювати. Ціни на «грис» падають, пропозиція на ринку надмірна, а ринок якісно замороженої малини – дуже далекий від насичення. Якісно заморожена малина повинна зберігати свій первісний вигляд і має бути у вигляді окремих, цілих ягід. Така малина йде на супермаркети, у роздрібну торгівлю. Головний малинник Європи – Сербія. Але серби орієнтуються на поставку свіжої ягоди в Європу. Наш головний конкурент по замороженій малині – Польща. Із ними ми здатні вигідно співпрацювати як постачальники малинової сировини під контракт і конкурувати як самостійні постачальники. Наші переваги – дешевша робоча сила, дешевше пальне, електроенергія. Собівартість малини в Польщі – 1,5-1,6 $/кг, при продажній ціні трохи більше 2 €/кг. Україна здатна продавати свою малину по собівартості польської і мати прибутки.

Наша головна проблема – ми не вміємо робити якість. Через це ми зараз залишаємося в кращому випадку сировинною базою, а реально – дешевим трудовим ресурсом для Польщі.

Вигоди малинового городу

– Як складаються відносини з місцевим населенням? Який пропонуєте формат співпраці?

– Відпочатку деякі люди бачили в моїй плантації просто склад безплатних саджанців – витягали їх із землі просто в мене на очах. Десь десятьом безплатно роздав саджанці і дав їм поради із посадки і догляду. Я сам не агроном, але пощастило, що мій колега по ягоді Юрій Качунь порекомендував у Тернополі справжніх науковців, кандидатів біологічних наук, які надають консалтингові послуги із агротехніки вирощування.

Щосезону наймаю не менше 20 місцевих жителів, починаючи з прополки до збору урожаю. Забираю в людей малину по 20 грн/кг із їхніх присадибних ділянок, які погодилися відвести не під картоплю, а під малину для мене. Сільська родина спроможна ввечері зібрати 20 кг малини, здати мені і одержати 400 грн/день. Вже маю постачальників, які здають по 60-70 кг/день. Поступово підтягуються інші села. Люди раніше возили малину у Почаєв за 70 км, а тепер можуть везти не більше 5-7 км.

Присадибний формат має доволі високу віддачу з площі. Вищу, ніж на промисловій площі. В мене під хатою є 4 сотки з малиною сорту Полано, з яких щороку отримую 650 кг ягоди. З більш продуктивними сортами, наприклад Зюгана, урожайність вищою на 100 кг.

– Які дасте поради тим, хто розглядає варіант відкриття бізнесу по заморожуванню? Це буде вигідно чи ні?

– На даний час одна тернопільська заморозка забезпечена не більше як на 10-15% від реальної потреби ринку. Свої 3 т продукції в день я взагалі не вважаю показником – це смішна цифра. Щоб закрити тільки села на західному куті самого міста Тернопіль, потрібна лінія і склад не менше як на 10 т/доба.

А в таких районах, як Зборівщина, Почаївщина чи Заложці люди цього річ урожай кинули на полі, бо порахували, що при закупівельній ціні в 12 грн/кг немає сенсу наймати людей. І це при тому, що малину заборонено лишати на кущі – ягодою живляться шкідники, які за рахунок цього переживають зиму. Наші підприємці і самі втратили шанс заробити, і людей кинули напризволяще, і урожай згноїли. Тоді як заморожування активно розвивається, наприклад на Вінниччині і Черкащині.

Україна має всі шанси стати по малині виробником №1. Я не беру до уваги навіть Сербію. Незважаючи на теперішній статус головного малинника Європи, ця країна – не нашої вагової категорії. Українська малина – ресурс більш цінний, ніж рівненський бурштин. Це повністю – «білий» експорт, який офіційно проходить через митницю.

– А Україна має шанси стати експортером свіжої малини?

– Особисто я вже отримав таку пропозицію. Тут були італійці, і як побачили ціни на нашу малину – 2 €/блістер на 250 грамів. Запропонували прямий контракт на постачання свіжої малини до мережі супермаркетів біля Риму. Відмовився, бо Полана до Риму не доїде. Треба шукати інші сорти.

Малину вигідно возити літаками

– Літак – звичайний транспортний формат для ягоди. Сербія так постачає свіжу малину до США. Але коли в Тернополі запропонував використання місцевого закритого аеропорту для експорту ягоди в Європу, мене назвали вар’ятом. Сербам зрозуміло, як можна вигідно возити літаками малину аж в Америку, а українцям до Європи – ні. При тому, що в Європі ціна реалізації – 10 €/кг. І в цю «вилку» у 8 € авіаційний транспорт прекрасно вписується. Українці, на жаль, ще не дозріли до розуміння такої ідеї.+

Вадим Нанинець, спеціально для propozitsiya.com

 

©Пропозиція – Головний журнал з питань агробізнесу
http://propozitsiya.com/ua/garazhnoe-zamorazhivanie-yagod-maliny-i-pryamoy-kontrakt-v-es-opyt-stupinskogo

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Ваш урожай - наша забота. Компания АгроВент